For å ta en komplett backup av nettsiden din, så må du kopiere filene og eventuelle databaser.

I denne bloggposten fokuserer vi på filene.

Det holder ofte å lagre backup av websiden lokalt på din egen maskin, men vi anbefaler også at du har en backup av egen maskin på ekstern disk (USB eller NAS).

Vi har en god veiledning for databasebackup her: Hvordan tar jeg backup av MySQL-databasen min? Det er viktig å ta backup av databasene, uten de mister man mesteparten av informasjonen brukt av publiseringsløsninger (Wordpress, Joomla o.s.v.).

Backup av filer

Det er mange måter å ta backup av filene, her skal vi se på tre måter.

Alternativ 1

Den enkleste (og minst effektive) er å koble til din FTP-konto med et FTP-program. Når du er tilkoblet kan du kopiere alle filene i hjemme-katalogen til din lokale maskin. Hjemme-katalogen er den mappen som inneholder www-mappen (og kanskje andre filer). Det er vanligvis er den første mappen man er i når man logger på med FTP.

Alternativ 2

Sitter du på en Mac eller en Linux-maskin, kan du også bruke det innebygde terminal-programmet. Hvis du skriver følgende kommando (og bytter ut med korrekt brukernavn), vil alle filene bli lastet ned i mappen backup.

scp -r dittbrukernavn@ftp.domeneshop.no:. backup

Dette kan ta noe tid, og du vil se en liste over filer etterhvert som de blir lastet ned.

Alternativ 3

Hvis du har et webhotell medium eller større, så vil vi anbefale å logge inn på shell-serveren for å pakke alle filene til en zip-fil før du laster de ned. Dette har den store fordelen med at det sparer båndbredde og nedlastingen av hele backupen går raskere.

På Mac og Linux kan du bruke det samme terminal-programmet, på Windows anbefaler vi programmet Putty.

I terminalen på Mac og Linux skriver du inn denne kommandoen:

ssh dittbrukernavn@shell.domeneshop.no

Bytt ut “dittbrukernavn” med ditt FTP-brukernavn. Når du kobler til vil du bli spurt om passord, dette passordet er det samme som for FTP.

På Windows starter du Putty, og skriver inn shell.domeneshop.no og åpner tilkoblingen. Da blir du spurt om brukernavnet, før passordet.

Når du har koblet til og logget inn, ser det omtrent slik ut:

dittbrukernavn@php56-shell:~$

Hvis du skriver følgende kommando, så vil hele innholdet av www-mappen bli pakket i en fil med navn basert på dagens dato, f.eks. backup-2017-09-14.zip. Men sjekk at du har tilstrekkelig plass på webhotellet ditt for å lagre backupen.

zip -pr backup-2017-09-14.zip www/

Dette kan ta en god stund på store webhotell.

Nå kan du laste ned denne ene filen til din maskin, enten via et FTP-program, eller via kommandolinjen (terminalen) på Mac eller Linux. Da vil jeg anbefale kommandoen under som kopierer filen backup-2017-09-14.zip til lokal mappe på din maskin.

scp dittbrukernavn@ftp.domeneshop.no:backup-2017-09-14.zip ./

Andre tips

  • Ta backup før du gjør en oppgradering eller installerer nye plugins
  • Ta backup før du gjør store endringer
  • Kopier filene til en mappe for hver måned, eller for hver dato, slik er det enklere å holde oversikt over når du har tatt backuper.
  • Ta alltid vare på flere enn en backup, dersom det er en feil i den siste, så har du en tidligere kopi.
  • Fjern backup-zip-filen fra serveren, slik at den ikke tar opp plass.
  • Har du et CMS (Wordpress, Joomla o.l.) er det viktigere å ta backup av databasen, siden det er der alle innlegg og kommentarer ligger. Det er hovedsakelig bilder og tillegg som blir liggende som filer på webhotellet.
  • Det er som regel ikke nødvendig å ta backup hver eneste dag, de fleste nettsider endrer seg ikke så ofte. En fin regel er å ta backup når det er så mye endringer at det vil ta lang tid eller er umulig å gjenopprette siden slik den er i dag.